Hayal Koç (@hayaldrm), Amerika’da doğup büyümüş ve başarılı bir kariyerden sonra 5 sene önce Türkiye’ye gelmiş. Öncelikle stratejik danışmanlık yapmış, sonra Expertera ile girişimciliğe geçiş yapmış. Expertera‘yı ilk kez diğer şirket ortağı olan Alp Sezginsoy‘la Girişimci Muhabbeti podcast’ine konuk olduklarında duymuştum. Expertera çeşitli uzmanlıklara ihtiyaç duyan şirketlerle uzmanları bir araya getiren, arzla talebi eşleştirip en hızlı ve verimli bir şekilde ön incelemeden geçirilmiş uzmanların şirketlere danışmanlık verebilmesini sağlayan bir platform. Eşleştirmeler ihtiyaca uygun, proje-bazlı ve esnek sürelerde oluyor (saatlik, haftalık, aylık, vb.). Uzaktan çalışma (remote work) özelinde, esnek çalışma kavramına ilgim olduğu için oldukça heyecanlandırmıştı bu bölüm beni. Hatta kendimi tutamayıp bir Expertera uzman hesabı açıp nasıl bir şeymiş diye bakınmıştım :).
Hayal’in Twitter hesabını o günden bu yana takip ediyordum. Birkaç hafta önce attığı bir tweet’i beğendikten sonra kendisi bana Twitter’dan mesaj attı, Podcast’ime konuk olmak istediğini söyledi. Ben de dünden razı bir şekilde memnuniyetle kabul ettim.
“We're moving to a place where the job seeker is seeking a job, but the job is also seeking the job seeker. In 5-10 years, I see a future where the job finds the job seeker.” #SteveGoodman, CEO of #RestlessBandit. #HRTech #futureofwork @qz @QuartzAtWork https://t.co/vRbYFtvJdR
— Hayal Koc (@hayaldrm) April 22, 2018
Görüşme tarihimizde Hayal New York’ta olduğu için 1 saat içinde Zoom üzerinden görüşerek bölümü çektik, zaman kısıtı olması benim için de iyi bir deneyim oldu.
Görüşme kaydını video olarak da aldığım için YouTube’a video kaydını yükledim. İster YouTube’da izleyebilir, isterseniz de podcast olarak dinleyebilirsiniz. Keyifli seyirler / dinlemeler :)
Podcast bölümünü dinleyin:
- Spreaker (Tüm Platformlar)
- Apple (iTunes) Podcast (iOS & MacOS)
- Anchor (Tim Platformlar)
- MP3 dosyası olarak indirmek için buraya sağ tıklayıp bilgisayarınıza kaydedin
Bölümde Adı Geçen Kişiler
Bölümde Bahsi Geçen Linkler
- Hayal Koç ile iletişim kurmak, Expertera’nın hikayesini takip etmek için:
LinkedIn | Twitter | Expertera
- Expertera’nın Girişimci Muhabbeti’ne konuk olduğu bölüm [Podcast]
- Hayal Koç & Alp Sezginsoy – Magg4 röportajı
- İşin Geleceği (Future of Work) Platformu
- Sakıp Sabancı Center for Turkish Studies at Columbia University
- Anxiety, Flow, Boredom Grafiği
- Kauffman Foundation
- #FutureofWork [Twitter]
Bölümden Konu Başlıkları
- [00:25] Hayal Koç ve Expertera ile olan tanışıklığım, Hayal’in Ney York Columbia Üniversitesi’nde Turkish Studies Center açılışına katılması.
- [1:30] Hayal Koç kimdir, nerelerde yaşamış, okumuş, çalışmıştır?
- [3:08] Hayal’i hangi sebepler girişimciliğe yönlendirdi? Kendi deneyimlediği problemlere çözüm getirebilmek için nasıl yola çıktı?
- [5:25] Expertera’nın şirketlere ve uzmanlara sağladıkları.
- [8:15] Expertera’nın şirket ve uzman portföyü nasıl şekilleniyor? Expertera’nın iş modelinin her iki tarafa sağladığı diğer avantajlar.
- [14:15] Expertera’nın merkezinin Türkiye’de olmasının zaman dilimi açısından globale erişimi kolaylaştırması.
- [14:53] Expertera uzmanların çalışma düzenleri nasıl oluyor, ofis ziyaretleri gerekiyor mu, tamamen uzaktan çalışan uzmanlar var mı?
- [16:05] İşin geleceği (future of work) nedir? İşin doğasını değiştiren 4 ana parça. Uzaktan çalışmanın işin geleceği içindeki yeri. Profesyoneller işin geleceğini nasıl yakalamalı?
- [21:35] Yaşam boyu öğrenme (lifelong learning) ile kazanılan yeteneklerle yapılacak iş arasındaki sürekli yaşanan dengesizliği çözmeye Expertera gibi platformların katkıları. Bu dengesizliğin yarattığı tatminsizliğin üstünden gelmek için insanların kendi başına yapabilecekleri. Expertera’nın uyguladığı ve geliştirdiği şirket & uzman eşleştirme modeli.
- [28:45] Expertera %90’ın üstünde bir tekrar kullanma (retention) oranına nasıl sahip olabildi? Expertera şirketleri ve uzmanları yalın bir şekilde işe odaklanacak şekilde, aradaki lojistik meseleleri nasıl kolaylaştırıyor?
- [34:35] Hayal’in işin geleceğini yakalamak isteyen (freelance çalışmak isteyen, uzmanlaşmak isteyen vb.) kişilere tavsiyeleri.
- [38:35] İşin geleceğine yönelik takip edilebilecek kaynaklar
- [40:50] İşin geleceğinin Amerika, Avrupa ve Türkiye’de geldiği konum. Son bir senede Türkiye’de yaşanan değişimin olası nedenleri.
- [44:00] İşin geleceği profesyonellerin şirketlerle olan ilişkisini ve şirketlerin yapısını nasıl değiştirip dönüştürecek?
- [47:00] İlgi duyup kendini eğitmek yetmiyor; bir şeyler denemek, bir yerlere katkı sağlamak, kendini öne sürmek gerekiyor.
- [49:50] Kapanış.